Du er her: Hudpleie > Hudlegens A B C

Hudlegens A B C

Vil du passe på huden din og ønsker du å forny og forbedre huden din? Da bør du lese denne artikkelen!


A =    Aktive innholdstoffer
        
Sjek alltid om produktene inneholder stoffer med medisinsk dokumentert virkning? Medisinsk dokumentasjon finnes kun for bestemte typer fruktsyrer og retinoic acid (vitamin A syre) som er et vitamin A derivat. 

Kremer med rent vitamin A har ingen biologisk virkning på huden, fordi vitamin A ikke trenger gjennom hudbarrieren. Det er dessuten kun retinoic acid (vitamin A syre) som binder seg til cellekjernen og reparerer aldersforandringer i hudcellene. Solskadet hud har for lite vitamin A syre i huden. Virkningen av å tilføre huden vitamin A syre er
 
  1. Økt bindevevsdannelse
  2. Jevnere hudfarge
  3. Redusert risiko for akne (kviser)

Vitamin A - syre (Aberela) gir hudirritasjon. Kosmetikkindustrien bruker derfor store forskningsmidler for å finne stoffer som har samme virkning uten å gi hudirritasjon. Det finnes et stort antall hudpleieprodukter som hevdes å virke som vitamin A syre - og for en vanlig forbruker er det umulig å vite hvilke som virker og hvilke som ikke virker. Her litt biologi:

To av forstadiene til vitamin A syre er retinyl palmitat og retinol. Ved hjelp av enzymer i hudcellene kan forstadiene omdannes til retinoic acid.

Retinyl palmitate <=> Retinol <=> Retinaldehyde => Retinoic acid
 

Retinol og retinyl palmitate (retinoider) er blant de mest brukte aktive ingredienser i hudpleie-preparater.  Merk at retinyl palmitat er vanskeligere å omdanne til retinoic acid enn retinol, og at det kreves høye konsentrasjoner av stoffene for å få dannet vitamin A syre.

Mitt beste råd før du kjøper et nytt hudforbedringsprodukt er at du ettelyser studier på mennesker der produktet er testet på ene siden av ansiktet mot et ikke aktivt, men lignende produkt på andre siden. Slike tester foregår gjerne blindet, dvs. at hverken forsøksperson eller lege vet på hvilken side det aktive produktet er brukt.
 
 

B =    Bruk alltid solbeskyttelse
           
Hudleger og kosmetikkindustrien er uenige om veien tll hudforbedring, men er enige om at den beste måten å bevare huden på er gjennom solbeskyttelse. Sol er godt for sjel og kropp, men ikke for huden!

Jo mer kortbølget lys, jo mer skadelig for huden. Sollys består av tre typer stråler:
  • UVC, som har de korteste bølgelengdene trenger ikke gjennom ozon-laget i atmosfæren.
     
  • UVB vil også i stor grad absorberes av ozonlaget, men ca. 10% av UVB-strålene trenger gjennom. I praksis betyr dette for oss nordboere at vi må beskytte oss mot UVB på våren og sommeren (mars til og med august). UVB- strålene er mest intense mellom kl. 11 og 1400
     
  • UVA- strålene dempes ikke av ozonlaget, men når oss hele dagen året rundt!


UVB forårsaker solforbrenning. På lengre sikt kan UVB skade cellenes arvestoff (DNA). Kroppen er innrettet med spesielle enzymer som skal reparere disse skadene, men dersom skadene blir for omfattende vil cellene dø eller utvikle seg til hudkreftceller.

UVA-strålene når dypere ned i huden og påvirker blodsirkulasjonen og bindevevet i lærhuden. Stråleskadet bindevev har redusert mengde kollagen og elastin, som er viktige for å holde huden elastisk og smidig. Resultatet blir rynker, ujevn hudfarge, pigmentforandringer og grovere porer. UVA-stråler er hovedårsaken til raskere aldring av huden. UVA - stråler er også en risikofaktor for utvikling av hudkreft.


Velg rett krem!
Heldigvis finnes det solkremer uten skadelig virkning. Når du velger solkrem må du alltid
  • be om høyest mulig beskyttelse mot UVA. (Dette er ikke alltid oppgitt på produktet).
     
  • Bruke UVB faktor 15 til daglig bruk og faktor 30 når du er i solen hele dagen.
     
  • Huske å gjenta påføringen jevnlig for maksimal beskyttelse.
 

C =    Couperose (sprengte blodkar) gir sensitiv hud.

Personer med rød hud i ansiktet opplever ofte at huden er irritert med en stikkende eller brennende følelse etter påføring av ulike hudprodukter. På denne hudtypen bør man bruke produkter uten alkohol, emulgatorer og minst mulig konserveringsmiddel som kan irritere huden.

Vil du vite mer om sprengte blodkar og hvordan de kan behandles, vises til denne siden

 


Vil du vite mer eller booke en konsultasjon? Kontakt oss nå.


Meld deg på nyhetsbrevet

Få nyheter og spesialtilbud direkte i innboksen.
Copyright © Hudspesialisten 2024, All rights reserved