Du er her:

Vokt deg for tvilsom hårfjerning!

Alle som ønsker permanent hårfjerning bør forlange dokumentasjon for at metoden som brukes er effektiv, skånsom og permanent.



For de fleste lysmaskiner som nå finnes ved mange klinikker foreligger ingen dokumentasjon for at utstyret faktisk virker. Medisinsk dokumentasjon i vitenskapelig forstand innebærer at man kan vise til publiserte studier i medisinske tidsskrifter. Kravet til slike studier er:

  • Bruk av objektive metoder for vurdering av graden av hårreduksjon

  • Tilstrekkelig lang oppfølgingstid til å kunne konkludere med at hårreduksjonen er permanent.

Vurdering av om studiens konklusjoner støttes av metoden; man kan for eksempel ikke konkludere med at en maskin duger til å fjerne hår på ryggen når det kun foreligger studier på behandling av hår i bikiniområdet.


Hos Hudspesialisten får du bare dokumentert virksomme behandlinger og god rådgiving, inklusiv ett realistisk forvetningsbilde. Les mer om hårfjerning hos Hudspesialisten.



Hvilken type laser brukes?
Ved Hudspesialisten har vi i dag 12 ulike lasermaskiner som brukes på ulike indikasjoner.

Det er ikke mulig å fjerne ulike forandringer med en og samme maskin. Dessverre kreves det ofte ulike type lasere for et og samme problem, for eksempel blodkar av ulik størrelse og dybde, og hår av ulik tykkelse og dybde. Dette skyldes at laserlysets bølgelengde og eksponeringstid må tilpasses målorganets størrelse og dybde. Merk at ikke all form for laserbehandling er legekunst!

For å beherske faget kreves kunnskap om laserlysets virkning i huden, ikke minst med tanke på mulige bivirkninger. 

Diodelaseren LightSheer regnes som det sikreste og mest effektive på dette området og benyttes på de fleste anerkjente dermatologiske sentre i den vestlige verden.

 

Studier og dokumentasjon:
Det er vist i flere større studier at man kan oppnå permanent hårreduksjon over store områder på kroppen. Det er dessverre en generell trend at mange useriøse aktører markedsfører uvirksomme lysmaksiner under navnet laser. En laser gir selektiv fjerning av f.eksempel hår, blodkar, pigmentflekker og tatoveringer. For å oppnå samme resultat med en lysmaskin må man bruke meget høye energier, og resultatet kan sammenlignes med et strykejern som fjerner hele huden i det eksponerte området. Heldigvis er det vanskelig å oppnå så høye energinivåer på de fleste lysmaskiner tilgjengelig hos ikke-autorisert helsepersonell. Følgelig blir behandlingen forholdsvis uskyldig men uvirksom.


Overlege dr.med. Merete Hædersdal, som arbeider ved Hudavdelingen på Bispebjerg Hospital og Rikshospitalet i København, har gått i gjennom 30 publiserte studier på effekt av hårfjerning med laser og IPL (intenst pulset lys). Hennes viktigste funn og konklusjoner er:

  • Av tilsammen 30 studier innen dette feltet er det bare 3 som har en oppfølgingstid på mer enn 1 år.

  • Det mangler bevis for permanent langvarig effektiv hårfjerning med IPL.

  • Det ble oppnådd best langvarig effekt med diode- og alexandrite laser.

  • Det er viktig at pasienter og behandlere har realistiske preoperative forventninger til metoden.




Meld deg på nyhetsbrevet

Få nyheter og spesialtilbud direkte i innboksen.
Copyright © Hudspesialisten 2024, All rights reserved