Du er her: Behandlinger > Hudkreft

Hudkreft

Alle former for hudkreft kan behandles. Metodene som brukes avhenger av type kreftsvulst i huden


Hva er hudkreft?
Alle typer kreft kan i prinsipp spres til hud, men i selve huden oppstår det primært 3 ulike former for kreft:

  • føflekk-kreft
  • basalcellekarsinom 
  • plateepitelkarsinom
     

Spredning av kreft fra andre organ til hud, føflekk-kreft og plateepitelkarsinom behandles med andre metoder enn de vi tilbyr ved Hudspesialisten, og blir derfor ikke omtalt her.



Basalcellekarsinom (BCC) 
Er den vanligste krefttype i hud både i Norge og verden for øvrig, og 1 av 3 personer vil utvikle minst et BCC i løpet av livet. BCC vokser lokalt og velavgrenset, og sprer seg (metastaserer) nesten aldri med blodet eller lymfekar til andre deler av kroppen. BCC regnes derfor som en godartet form for hudkreft. Basalcellekarsinom har 3 ulike vekstformer

  • Nodulært (knuteform) er vanligst i ansikt, og oppstår som en kul eller knute i huden. Mange knuteformede basaliomer er glinsende - perlemorsfarget. Mer sjelden er de brune av farge, eller det kan forekomme små blodårer på overflaten.
     
  • Superfisielt, eller overfladisk er vanligst på selve kroppen. Overfladisk BCC ses som en rødlig lett skjellende flekk som av og til blir skorpebelagt. Kan forveksles med solar keratose eller eksemflekk i hud.
     
  • Morfeatype er sjelden, under 10% av alle BCC. Denne kan forveksles med et hvitt hardt arr. Dette ses spesielt ved nesevingen. Akkurat denne typen kan være vanskelig å behandle med andre metoder enn kirurgisk fjerning, fordi den vokser diffust inn i hudvevet. 



Må basalcellekarsinomer behandles?
Ja, BCC må behandles ellers vil de lage stor skade i huden der de er lokalisert.

Hudleger anvender oftest frysebehandling eller PDT. PDT (photo-dynamic treatment) er en relativt ny metode der de forandrede hudceller tar opp i seg et stoff som etter bestråling med lys ødelegger de syke hudcellene. Kremen appliseres på hudområdet 3 timer før belysning. Ved belysning finne det sted en fotokjemisk reaksjon fører til celledød. PDT er like effektiv som frysebehandling.


Er behandlingen smertefull?
Under forbehandlingen av lesjonene får du lokalbedøvelse dersom det er nødvendig. Under belysningen vil det bli varmt på stedet som behandles, og noen får en brennende smerte. Dette lindres med vifte eller kaldt vann, og smerten går stort sett bort når belysningen avsluttes. Ubehag etter behandlingen begrenser seg til noen timer, og lindres ved reseptfrie smertestillende medikamenter som Paracet.


Har behandlingen bivirkninger?
Selve behandlingen med krem og lys har ingen bivirkninger fordi kremen virker i hovedsak på de syke hudcellene og lite i normal hud. Lyset har ingen skadelig virkning på normal hud. Metoden er derfor skånsom og gir i seg selv ikke arr. Ved dype BCC vil imidlertid hudlegen skrape vekk det meste av forandringen før selve PDT-prosedyren. Ved dyp skraping kan det dannes en blek grop i huden.


Vikige forholdsregler etter behandlingen
Første tiden bør du ikke bade i badekar eller i svømmebasseng p.g.a. fare for hudinfeksjon. Du kan dusje og vaske håret som normalt allerede dagen etter. Rett etter behandlingen får du en skorpe som tørker inn i løpet av 2 uker. Luft er viktig for at huden skal gro. Du bør ikke utsette den behandlede huden for sterk sol før det er gått flere måneder.


Slik kan det bli:

24438-hudkreft.jpg


Vil du vite mer eller booke en konsultasjon? Kontakt oss nå.


Meld deg på nyhetsbrevet

Få nyheter og spesialtilbud direkte i innboksen.
Copyright © Hudspesialisten 2024, All rights reserved