Pigmentflekker

Det kan være flere årsaker til brune flekker i hud. Vanligste årsak er solutløste pigmentflekker.


Brune flekker i hud kan oppstå som resultat av:

  • hudskade etter brannsår, flekkene er forbigående
  • hormonelle mekanismer ( melasma=kloasma), kan blekne over tid
  • solskade, flekkene er permanente 
     

Melasma
Melasma (Kloasma) er betegnelsen på en solfremkalt forandring i hudfargen i ansiktet, sjeldnere i nakke og på armer. Fargeforandringen ses som skjoldete brune flekker, ofte symmetrisk, i panne, på overleppe og kinn. Den vanligste form for melasma er arvelig betinget, og oppstår under endringer i hormonstatus.

Hyppigst ses melasma under graviditet, hos opp til 70% av alle gravide. 10% av alle p-pille brukere utvikler melasma.

Sjeldnere ses melasma som en bivirkning av legemidler som gjør huden overfølsom for sol, såkalte fotosensibiliserende medikamenter. Personer som bruker epilepsimedisinen Fenytoin har økt forekomst av melasma. Mørk hud (asiater og latinamerikanere ) disponerer for melasma.


Kan Melasma behandles?
Ved melasma går pigmentforandringene dypt i huden, og tradisjonelle pigmentfjerningslasere har ufullstendig virkning. Lovende resultater er demonstrert ved bruk av Fraxel-laseren som har en annen virkemåte. Med Fraxel-laser oppnås oppvarming av mikrometer tykke vevssøyler ned til en dybde på 1.3 millimeter i huden. Vevet støtes av i små mikroskopiske søyler med dødt vev. Kun 20-30% av huden behandles pr. gang og etter 4-5 behandlinger får huden en jevn og fin farge.

Trykk lenken her  for artikkel (engelsk fagartikkel): 10 pasienter behandlet med fraxel-laser for melasma


Gir behandlingen varige resultat?
De brune flekkene kan komme tilbake dersom man ikke overholder absolutt solbeskyttelse med faktor 50 (maksimal beskyttelse mot både UVA og UVB) under soleksponering. Et ikke-irriterende vitamin A syrepreparat kan forebygge melasma etter behandling.


Solflekker
Brune flekker i hud som er utsatt for sollys ses hos barn og voksne. Fregner er vanligst hos barn og tendensen til fregner avtar med årene. Lentigines (leverflekker) er flate brune flekker i hud på ansikt, hals og håndrygger der huden har vært utsatt for sol over flere år.

Antall lentigines øker med årene. Slike flekker kalles på "folkemunne" for leverflekker, men har ingen ting med sykdom i leveren å gjøre. Det er viktig å merke seg at flekkene er helt flate, og består kun av økt mengde brunt fargestoff i huden.


Er det vanlig å fjerne pigmentflekker?
På lys hud er pigmentflekker meget godt synlig, og de fleste ønsker å fjerne melasma og lentigines. Ved valg av behandling tas hensyn til hvor dypt i huden pigmentet er lokalisert. I tilfeller hvor pigmentet er lokalisert kun i overhuden kan det fjernes ved hjelp av TCA-peel (egen brosjyre) eller frysebehandling (flytende nitrogen).

Når pigmentkornene sitter både i overhud og lærhud er det kun Fraxel laser som kan fjerne flekkene uten at huden blir sår etter behandling.

Seborrhoiske keratoser (talgvorter) må behandles enten med CO2 laser eller frysebehandling (flytende nitrogen).


Hvordan foregår behandlingen?
Man må beskytte øynene med briller mens legen "skyter" på flekken med laserlys med punkter på 3-6 mm i diameter.
 

Er behandlingen smertefullt?
Ja, det er litt vondt. Man kjenner en "brennende" stikking i huden. Det er meget sjelden behov for bedøvelse. Smerten går over i løpet av en time.


Er det bivirkninger av behandlingen?
Huden kan bli forbigående blekere en kortere eller lenger periode etter behandlingen. Det er sjelden at huden blir permanent avbleket etter behandling. Dette skyldes så fall at pigmentcellene i huden er skadet hvilket vanligvis ikke skjer.


Forholdsregler før behandlingen?
For å få minst mulig pigment i den normale huden bør man unngå sol siste 4 uker før behandling.

Unngå medikamenter som gjør huden solfølsom (visse typer antibiotikum med mer.)

Merk at vi ikke behandler personer som går på ROACCUTANE. Det må ha gått minst et år etter bruk av ROACCUTANE før vi kan bruke laser på huden.


Forholdsregler etter behandlingen?
Man kan delta i alle vanlige aktiviteter, dusje osv. Evt kan man dekke området med en liten bandasje 1 ukes tid. Man bør unngå å skrubbe huden i det aktuelle området.

Ikke bad i klorvann eller ta karbad første uke etter behandling.

Man skal ikke sole eller ta solarium i behandlingsperioden.  

 


Vil du vite mer eller booke en konsultasjon? Kontakt oss nå.


Meld deg på nyhetsbrevet

Registrer deg og få nyheter og spesialtilbud fra hudspesialisten.
Copyright © Hudspesialisten 2022, All rights reserved