Solskader/rynker

Opp mot 90% av hudens aldring skyldes solens virkning på huden.


68911-solskader.jpgHva er solskader?
Det er solens ultraviolette stråler som skader huden. UVB, som gir solforbrenning skader overhuden ved at det dannes såkalte frie radikaler som forandrer hudcellenes arvemateriale (DNA). Hudcellene vil dele seg unormalt  og celleskadene viser seg som tørr, tynn hud evt. med utvikling av såkalte solare keratoser og i sjeldnere tilfeller hudkreft (plateepitelcarsinom). Uten soleksponering vil hudens aldringstegn knapt synes før ved ca. 70 års-alder!

UVA går dypere i huden og ødelegger bindevevet slik at det mister sin spenst og elastisitet. Dette resulterer etterhvert til rynker og furer i huden.

I medisinsk sammenheng brukes små doser UV-lys i behandling av enkelte hudlidelser , som for eksempel psoriasis og eksem. Under lysbehandling vil huden etterhvert øke i tykkelse med økt motstandsdyktighet mot ytre irritanter og allergener. Medisinske doser UV-lys demper betennelse i underhuden.

Overdrevne doser UVA og UVB uten tilstrekkelig solbeskyttelse (høyfjellspåske, sydenturer, solbading ved sjøen osv.) vil over år gi kroniske solskader i form av forandret hudfarge (pigmentcelle-skader) og hudstruktur (skadede overhudhuds-celler og bindevevs-celler), og i verste fall ukontrollert celledeling med utvikling av hudkreft . Solskadet hud ses hos stadig yngre individ, faktisk ned til 30-årsalder, og arter seg ved

 • Tørr og tynn overhud
 • Ujevn pigmentering, fregner, eventuelt brune flekker (solare lentigines)
 • Utsprengte blodkar (telangiektasier)
 • Partier med skjellende rød hud (solare keratoser)
 • Forstørrede talgkjertler, ser ut som gule hudormer (solare komedoner)
 • Varierende grad av rynker

Rynker skyldes at de elastiske fibre i lærhuden er endret i form og funksjon. Elastiske fibre skal normalt holde huden stram, når fibrene ødelegges blir huden slapp og etter hvert rynkete.Slik behandles solskadet hud med pigmentflekker og rynker:
Hudlegen vil etter vurdering av huden bestemme type behandling avhengig av type forandringer og hva huden kan tolerere av laserlys. Vi har 3 ulike lasere til behandling av solskadet hud:

 • Kvantum SR som brukes i de tilfeller hvor problemet kun er pigmentflekker
   
 • Fraxel laser som brukes når problemet er moderate rynker i kombinasjon med pigmentforandringer
   
 • UltraPulse Encore brukes ved alvorlige tilfeller av solskader med solare keratoser og eller dypere rynker i huden. UltraPulse er en C02 laser som fjerner alt sykt vev, og dersom hele ansiktshuden behandles vil man effektivt fjerne alle eventuelle forstadier til hudkreft.

  Man får en jevnt og fin sårflate som tilheler i løpet av et par uker. I denne perioden må man anvende antibiotika og virusdrepende tabletter. Denne type behandling egner seg ikke til personer med ulike hudsykdommer (psoriasis, eksem etc) og heller ikke til personer som har erfart overdreven arrdannelse etter hudskade.
   

Nyhet: Behandling med eTwo.
Vår nyeste maskin eTwo er det ultimate utstyr for synlige resultat uten bivirkninger til en rimelig pris. Med eTwo oppnåes følgende fordeler:

 • Behandlingen er rask og effektiv og passer alle hudtyper
 • Maskinen leverer trygge, men effektive nivåer av infrarødt lys og bi- polar radiofrekvens som stimulerer de dypere deler av dermis til ydannelse av kollagen (bindevev).
 • Linjer og furer reduseres idet huden blir tykkere fra dypet og opp.Virkningen er en nydannelse av en tykkere lærhud over tid (typisk 3-6mnd).
 • Med fraksjonert bi-polar radiofrekvens leveres energi til de øvre deler av lærhuden, og resultatet er en god effekt på overfladiske arr og andre uregelmessigheter i huden.
 • Behandlingen gir også gode resultater på ujevn pigmentering.
 • Behandlingen har nesten ingen umiddelbare bivirkninger, kun lett rød hud og en moderat hevelse som vil gå tilbake innen et par døgn.

Det er dessverre ikke tillatt å vise før og etterbilder.

 

 

 

 

 


Vil du vite mer eller booke en konsultasjon? Kontakt oss nå.


Meld deg på nyhetsbrevet

Få nyheter og spesialtilbud direkte i innboksen.
Copyright © Hudspesialisten 2024, All rights reserved