Du er her: Behandlinger > Rosacea

Rosacea

En vanlig hudlidelse som består av rødme, små betennelsesknuter og synlige blodårer i ansiktet.


Rosacea kjennetegnes ved periodisk rød hud i ansiktet (flushing) og vil hos enkelte medføre kviselignende utslett i de røde hudområdene. Det er en vanlig hudlidelse som ses hos cirka 10 % av den voksne befolkning.

 

Årsak til Rosacea
Det er fortsatt uklart hvorfor noen utvikler Rosacea.  Arv og miljø spiller en rolle. Ofte er flere i samme familie rammet.  Mange med Rosacea har solskadet hud.  Flere faktorer bidrar til utvikling av tilstanden

 1. Utvidede blodkar
 2. Betennelse i talgsekkene
 3. Immunologiske faktorer

Rosacea inndeles i flere undergrupper

Mild rosacea karakteriseres ved hyppige anfall med rød ansiktshud. Etter hvert kan det utvikle seg permanent rød hud i de sentrale deler av ansiktet (nese, kinn og panne). Rødmen skyldes en betennelse i huden som medfører utvidelse av små blodkar i hudoverflaten. Dersom blodkarene blir stående permanent åpne viser dette seg som røde kartegninger i huden (telangiektasier). Huden er som regel svært sensitiv og vil reagere med svie og føles hoven når huden er rød.

Undergruppe 2 kjennetegnes ved perioder med kviselignende utslett i de røde hudområder. Man antar at hudens immunceller går til angrep på uskyldige mikroorganismer i talgsekkene.

Undergruppe 3 er mindre vanlig og ses helst hos eldre menn. Talgkjerlene i nesehuden fortykkes, slik at nesen blir forstørret og ruglete i overflaten. Dette kalles Rhinophym.

Undergruppe 4 er en variant der også øynene er angrepet. Mer enn halvparten av de som har rosacea får betennelse i form av rød irritert hud på øyelokk og i slimhinnen i øyet.

 

Forverrende faktorer
Alle forhold som medfører økt blodgjennomstrømning i huden (gir rød hud) kan utløse eller forverre tilstanden. Noen eksempler er

 • Varm mat/ drikke
 • Sterkt krydret mat
 • Alkohol
 • Kraftig vind
 • Sterk sol / høy lufttemperatur
 • Stress


Generelle råd

 • Unngå hudprodukter som tetter talgkjertlene. Se gjerne etter at det står non-comedogenic på produktet. Tette talgkjertler forverrer betennelsen.
 • Unngå bruk av kortisonkremer. Kortison ødlegger på sikt blodkarene i huden, og huden kan bli permanent rød
 • Bruk daglig  solkrem som beskytter både mot UVB og UVA lys. Solkremer med fysiske filtre som sinkoksyd og titanoksyd tåles best.
 • Velg hudprodukter for sensitiv hud spesialtilpasset for Rosacea


Behandling

Ved betent Rosacea foreskrives krem eller gele med Metronidazol eller azelainsyre. Hjelper ikke dette vil en kur med antibiotika tabletter som regel gi en langvarig periode uten utslett. Unngå forhold som forverrer tilstanden.

Plages du med permanent rød hud eller synlige blodkar er karlaser den mest effektive behandling. Fargelaser (PDL, V-beam) er spesielt utviklet for å fjerne synlige blodkar og rødhet i huden. Du kan lese mer her.

Meld deg på nyhetsbrevet

Få nyheter og spesialtilbud direkte i innboksen.
Copyright © Hudspesialisten 2024, All rights reserved